De Glazen Engel

De Grote Markt van Zwolle is het sociale en historische middelpunt van de stad. Op het plein - voor de Oude Kerk - waar vroeger de schandpaal stond en later het beeld Adam van Rodin - staat de Glazen Engel.

Beschermheilige

Het beeld is een hedendaagse representatie van de aartsengel Michael -in een glazen - doorschijnende digitale uitvoering. Aartsengel Michaël is de beschermheilige van Zwolle. De aartsengel Michaël is de beschermheilige van Zwolle, omdat volgens legende Michaël Zwolle beschermd zou hebben tegen een aanval van een draak, een verhaal dat ontleend is aan Openbaring 12:7. 
 
De nabijgelegen Sint-Michaëlskerk (Grote kerk) op de Grote Markt ontleent zijn naam dan ook aan de aartsengel en heeft een bronzen beeld van Michaël op het dak staan.
 

Model

De technische assistent van Lamers, Claas Westerhof, heeft model gestaan voor de engel. Voor de plaatsing van het beeld was hij nog nooit in zijn leven in Zwolle geweest. Het beeld was in 2009 gereed bij glassnijder Twins in Someren en werd van daar uit verplaatst naar Zwolle. In 2010 werd het onthuld na een uitvoering van Canto Ostinato in de Sint-Michaëlskerk. In 2013 is de mal van het beeld bij het Isala ziekenhuis aan de Dokter van Heesweg geplaatst. Deze mal stond eerst in de Anningahof en zou aanvankelijk worden gekocht door Uitgeverij Waanders om in de Broerenkerk te plaatsen.

 

325 glasplaten

De Glazen Engel staat, als moderne man, in glas uitgevoerd op de Grote Markt, juist voor de Hoofdwacht, die door een meer klassiek Michaëlbeeld wordt bekroond. 
De engel staat op de aarde tussen de mensen. Het is een grote man - een reus die boven iedereen uittorent. Kunstenaar Herman Lamers sneed de Glazen Engel uit 325 groene glasplaten van elk 1 centimeter dik, die op elkaar zijn gelijmd. Hierdoor ontstaat een transparant en sterk beeld.Van de resterende delen van de glasplaten werd de contravorm van deze Michaël-als-gewone-man gemaakt. Die versie staat bij de Isala-kliniek in Zwolle.
 
Jaartal: 2010
 

Meer over De Glazen Engel?

Programma Binennstebuiten maakte een mooi item over het kunstwerk De Glazen Engel. Die per ongeluk de 'groene' engel wordt genoemd. Kunsthistoricus Geert Pruiksma neemt je in 4 minuten mee in het verhaal van dit bijzondere werk. 

Ga hier naar het verhaal van Geert Pruiksma